Smerter i ryg og nakke

Der er mange metoder til, hvordan smerter kan behandles. Hvis vi har ondt i ryggen, skulderen, nakken eller hovedet, ja, så bruger vi ofte smertestillende midler. Det er bare ikke en behandling af problemet. Det er en sløring af problemet og kan på længere sigt føre til, at smerterne, vi har, bliver værre, og eller forrykker sig til andre steder i kroppen. Fx udspringer hovedpine ofte af, at vi i virkeligheden har nakkesmerter. Men fordi vi spænder i kroppen for at undgå smerten, kan det føre til, at smerten også sætter sig et nyt sted. Simpelthen fordi vi har vænnet os til smerterne i nakken, men ikke har vænnet os til hovedpinen, så oplever vi, at smerten sætter sig et nyt sted.

Har du alvorlige smerter et sted i kroppen, så skal du forsøge at behandle dem så hurtigt, du kan. Det kan være, du har bygget smerten op over en årrække, det kan også være, at de er opstået akut, fordi du er kommet til skade.

En fysioterapeut eller en speciallæge kan hjælpe

Alt efter smerten, du har, skal en behandling tilpasses dig og din krop. Vi reagerer ikke på samme måde på den samme behandling. Nogle har en lavere smertetærskel end andre og oplever smerter, mens andre mennesker ikke synes, at de har ondt nogle steder.

Der er mange metoder, en fysioterapeut kan tage i brug til at lindre dine smerter. Men det er også en fornuftig tilgang til lindringen, hvis du har mulighed for at få en tværfaglig smertebehandling. Dermed tænker jeg på, at din læge, som kender din historie, vil kunne tale direkte med en specialist om dit problem, så en behandling bliver effektiv. Der kan nemlig være forskel på, om du skal behandles med akupunktur eller med laser og måske samtidigt også have medicinsk behandling. Resultaterne kan være forskellige, og naturligvis kommer behandlingsmetoden an på, hvad din krop kan tåle. Derfor bør en fysioterapeut i samråd med din læge tilrettelægge et behandlingsforløb, som er tilpasset din krop og den smerte, du føler.

Smerteklinik i Aalborg

Der findes centre for smertebehandling i Aalborg, Aarhus, Odense og København. De er tilknyttet universiteterne i disse byer, og de er tilknyttet medicinstudiet. Disse centre tilbyder behandling, men forskning i smertebehandling er deres primære funktion. Smertebehandling er et kæmpestort felt, og det er muligt at finde specialiserede læger og fysioterapeuter. Det er fx muligt at finde behandlere, som har speciale i at behandle hovedpine og migræne. Du kan også finde læger, som har specialiseret sig i at hjælpe atleter med sportsskader tilbage, så de kan udøve deres sportsgren igen.

Ondt i ryggen

Måske har du ondt i ryggen. Det kan være invaliderende at have ondt dér. Nogle mennesker må lægge sig i dagevis, før de kan stå op og fungere igen. Vores rygsøjle og muskulaturen omkring den skal behandles. Andre mennesker har migræne. De er også nødt til at lægge sig i den tid, de har det rigtigt dårligt i. Hvis din læge kan henvise dig til et center for smertebehandling, så kan personalet der helt sikkert hjælpe dig til lindring af dine smerter.