Kat på varmt gulv

Fodkulde og isolering

Når du bygger hus, så er det altid vigtigt, at fundamentet er godt. Det lyder så kliché-agtigt at sige det. Men det er altså sandt. Uden et godt fundament, så er dit hus – eller hvilken som helst anden bygning – ikke god. Det er fundamentet, der afgør, om vi kan skabe et godt indeklima i bygningen. Fundamentet er også med til at afgøre, hvor godt isoleret vi kan få gjort bygningen. Mange mennesker tror, at et fundament bare støbes af beton. Det er sådan set rigtigt. Men dertil hører der altså forskellige lag.

Det fundamentale

Der skal være et grundlæggende fundament. Dernæst skal der være noget isoleringsmateriale, så du kan holde bedre på varmen. Inde i – eller under isoleringsmaterialet kan du så lægge alle rørene til hydraulikken i dit hus. Der skal lægges vandrør. Gulvvarme. Der skal eventuelt også lægges kabler til forskellige elektriske installationer. Oven på det lag skal der så lægges et slidlagsgulv, som danner underlag for det endelige gulv. Altså det gulv, som du skal gå på til hverdag. Vi taler altså om tre lag i fundamentet, som afgør, hvor god en investering dit hus bliver engang om nogle år. (Når lånet til grunden og opførslen af huset er ved at være betalt.)Det første lag er som regel beton. Der kan være regler for, hvilken form for beton det skal være alt efter, hvor du bygger. Det kan være, at det skal armeres imod rystelser mv.

Thermotec er bedst

Det andet lag – det, som faktisk huser alle rør og isoleringen, kan bestå, at et lag Thermotec, som i sig selv er et isoleringsmateriale. Thermotec er isolering mod fodkulde og er et smart materiale. Det er meget fleksibelt og kan lægge sig fuldkommen tæt omkring alle rørene, du har brug for at lægge ind under gulvet. Det består af små, bitte kugler og er nemt at lægge. Fordi det er kugler, kan du undgå, at der kommer små ’luftlommer’ omkring rørene. Fx kan der være luftlommer der, hvor isoleringsmaterialer der kommer i pladeform, ikke kan nå helt ind i fx ved et bøjet rør. Det giver faktisk større sikkerhed for, at et vandrør ikke springer under hård frost.

Det sidste lag gulv

Thermotec er nemt at lægge. Isolatøren vil læsse det antal kubikmeter, der er brug for ind i rummet. Derefter glattes det ud over hele gulvet – og rørende. Og så skal det tørre. Når laget af Thermotec er helt tørt, kan du vælge at lægge et Estrich slidlagsgulv ovenpå. Estrich slidlagsgulve er betongulve, der udmærker sig ved, at de også kan fungere isolerende, men også ved, at de er nemme at lægge den endelige gulvbelægning ovenpå. Og fordi du har Thermotec under det tredje lag, så skal du ikke bruge lige så meget beton til det tredje lag som du måske skulle, hvis du ikke brugte Thermotec som isoleringslag. Ja, nu har du fået et lynkursus i konstruktion af fundamentet for dit hus. Tænk over det. Spørg din rådgiver, når du vil bygge selv, hvad der er bedst at gøre. Held og lykke med dit projekt. Herfra håber vi, at du finder den bedste løsning