Doseringen af proteinpulver

Når man beslutter sig for at supplere sin kost med proteinpulver, så er det første spørgsmål som dukker op typisk hvor meget proteinpulver man skal tage i hver enkelt shake, og hvor meget proteinpulver man skal anvende på daglig basis. Det vil vi kigge nærmere på i nedenstående artikel.

Det er vigtigt at påpege, at doseringen af proteinpulver ikke er en statisk størrelse. Proteinpulver fungerer ikke på samme måde som eksempelvis kreatin, hvor man ved at en specifik dosis giver et specifikt respons. Doseringen af proteinpulver er i høj grad noget som sker på behovsbasis. Og behovet er selvfølgelig dikteret af ens kostplan.

Størstedelen af ens proteinindtag bør selvfølgelig komme fra almindelige fødevarer. Det er i princippet ikke fordi der er noget galt i at en stor del af ens proteinindtag kommer fra proteinpulver, men nærmere fordi almindelige proteinholdige fødevarer samtidig indeholder en masse brugbare vitaminer, mineraler, sporestoffer og andre mikronæringsstoffer som er vigtige for sundhed og vækst.

Når man så har fået sammensat en fornuftig kostplan, så kan man begynde at supplere op med proteinpulver. Det er nærliggende, at man som det første smider noget proteinpulver ind efter træning, da behovet for protein er specielt stort her. Hvor meget protein der skal være i den enkelte shake afhænger igen af individuelle faktorer, såsom størrelsen på personen, og hans daglige totale indtag af protein. En passende mængde proteinpulver i en postworkout shake vil typisk ligge et sted mellem 20-35 gram protein. Dermed ikke sagt, at der er noget galt i at indtage en shake som indeholder 50 gram protein. En så stor mængde proteinpulver kan sagtens forsvares, hvis vi snakker om en bodybuilder på 120 kg. Det er en myte, at kroppen kun kan udnytte 30 gram protein i et måltid. ”Det er en udokumenteret påstand. Det er klart, at der er et loft, men det loft er helt sikkert ikke 30 gram”. Skriver Bodylab.dk

Typisk siger man, at man skal have i omegnen af 2 gram protein pr. kg legemsvægt, på daglig basis, hvis man vil være sikker på, at kroppen har tilstrækkeligt med protein til rådighed i forhold til muskelvækst. For en mand på 100 kg, betyder det at han skal indtage omkring 200 gram protein på daglig basis. Hvis han får 150 gram protein via hans kost, så betyder det, at han har 50 gram protein som han kan dække via proteinpulver. Det kunne eksempelvis være i form af en postworkout shake, som indeholder 25 gram protein. Og til en postworkout shake egner whey proteinpulver sig bedst, da det fordøjes og optages meget hurtigt. De sidste 25 gram kunne han få dækket ved at drikke en proteinshake inden sengetid. Whey proteinpulver (valleprotein) kan godt anvendes her, men man kan med fordel anvende kasein proteinpulver, da det fordøjes og optages langsommere end whey proteinpulver. På denne måde sikre man sig, at man har protein til rådighed mens man sover.

Som man kan se, så er doseringen af proteinpulver individuel. Det afhænger af flere forskellige faktorer, men primært sammensætningen af ens kostplan, samt personens størrelse.