Danmarks svar på termitter: Borebiller

Nu er jeg så landet efter et dejligt ophold i Afrika, hvor jeg har rejst rundt i adskillige uger og har besøgt en række lande. Det var ikke småting, som jeg fik set dernede. Lige fra fattige folkeslag til insekter, som vi aldrig ser herhjemme. F.eks. så et termitbo. Det var helt vildt, hvordan de arbejdede, og hvordan de nærmest som en savmaskine kunne nedbryde træ på nul komma fem. Det er sandelig godt, at vi ikke har dem derhjemme. Jeg kunne lige forestille mig mine Arne Jakobsen stole stå fine og flotte, når jeg tager på arbejde. Når jeg kommer hjem, er de blevet til savsmuld. Men sådan fungerer det i andre lande. Et par dage efter min hjemkomst blev jeg så alligevel klogere !

Jeg havde længe lagt mærke til nogle små huller i mit trægulv i stuen. Men har altid slået det hen med, at det altid har været der, og et ældre gulv, bare skal se sådan ud. Men jeg er temmelig sikker på, at der nu er kommet flere de sidste par uger. Så var det min tanke vendte tilbage til sletterne, hvor mine føromtalte venner kunne nedbryde træ på rekordtid. Så jeg besluttede mig for at undersøge hullerne lidt nærmere. Der kom en skadedyrsbekæmper ud og kiggede på mit gulv.

Han forklarede mig, at selvom min oplevelse fra turen nok var lidt overdreven, så er vi herhjemme i Danmark ikke så langt bagud. Da vi har en række træødelæggende insekter, som arbejder på samme måde. Dog lidt langsommere. De mest kendte herhjemme er borebiller eller husbukke. De æder med tiden træet og til sidst er det helt væk.

Så skadedyrsbekæmperen forslog mig, at jeg skulle sætte en bekæmpelse af borebiller i gang hurtigst muligt. Jo længere man venter – des større er skaden, der skal repareres. Så med min oplevelse in mente, så er jeg ikke i i tvivl om, at det er en ganske god idé at få sparet lidt mønter sammen, og så få ordnet det lille problem, inden det bliver altoverskyggende og meget dyrere at få ordnet.

Jeg har været nede ved underboen for at høre ham, om de har ædt sig igennem hans loft. Han så lidt underlig ud, og mente i første omgang, at hvis jeg savnede selskab, så kunne jeg blot komme og bede om en kop sukker ! Men efter en lille forklaring, tror jeg på, at jeg overbeviste ham nok til at han troede på mig.