En åben plads alle bør frygte

Agorafobi

Har du svært ved at gå over en åben plads? Fx et torv. Eller en stor tom fabrikshal? Det er en form for angst, som kaldes for agorafobi – angst for åbne pladser, som du lider af, hvis du har svært ved det. Du har måske ikke denne form for fobi. Men du kender faktisk mange mennesker, der lider af angst for åbne pladser. De siger det bare ikke højt. Og de er ikke stolte af det. Det er dog en ødelæggende fobi i deres liv. Den kan nemlig bevirke, at de ikke vil med dig ud at handle. De bryder sig ikke om at opholde sig på de åbne pladser, hvor andre mennesker også færdes. Hvorfor har de det sådan? Det er der ikke nogen, der rigtigt kan forklare. Det eneste, vi ved, er, at det er en form for angst, som de lider af. Og som du ved, så er angst en lidelse, der ikke er særlig god for et godt liv med kvalitet. Faktisk kan angst nedbryde al livskvalitet. Heldigvis findes der mange forskellige behandlinger imod angst – også agorafobi.

Behandling af angstlidelser

Generelt kan vi sige, at fobier er angstlidelser, som er lidt nemmere at behandle, fordi behandlingen kan koncentrere sig om et konkret objekt. En åben plads. En edderkop. Højde. Behandlingen vil derfor koncentrere sig om at lære patienten, at det ikke er farligt at opholde sig på en åben plads. Den vil fokusere på at edderkopper ikke er farlige insekter. Osv.

Ikke desto mindre, så er fobier angstlidelser. Og alle former for angst kan behandles. Det er bare et spørgsmål om, at du vil det, hvis du lider af angst. Det kan være, at du lider af sygdomsangst. Altså frygten for at lide af en alvorlig – og måske dødstruende – sygdom. Du har måske en masse tanker om sygdomme, som du måske lider af. Så skal du altså gå i behandling. Denne form for angst kan nemlig udvikle sig til at blive en pest i dit liv: Du kan ikke fungere i din hverdag.

Angst påvirker dine omgivelser

Dine nærmeste kan ikke holde dig ud, fordi du hele tiden kun tænker på sygdomme, der kan have ramt dig. Du ødelægger dit – og andres – liv. Det skal du ikke gøre. Du skal derfor tage en angst test hos en behandler, som kan afgøre, om du virkeligt lider af sygdomsangst (eller måske endda decideret dødsangst) eller en anden form for angst.

Generaliseret angst?

Kan du ikke det? Hvorfor ikke? Du kan da gå til lægen i tide og utide. Den angstlidelse, som du har, er en sygdom – selv en såkaldt generaliseret angst er farlig. Den er faktisk alvorlig – måske ikke for dit fysiske helbred – men så sandelig for dit mentale helbred. Og mentalt godt helbred er altså vejen til god livskvalitet. Det nytter ikke noget kun at fokusere på det materielle eller det fysiske. Du skal lære, at dit mentale ve og vel også har stor betydning. Først for din livskvalitet – og derefter for dit fysiske velvære. Når du er mentalt rask, så er du altså også bedre i stand til at kunne præstere i hverdagen: På jobbet, overfor familien, overfor vennerne – og vigtigst: Overfor dig selv.