11/12/2018

Fritiden er din egen!

Fritiden er din egen, brug den fornuftigt.

Efter en veloverstået sommerferie i Italien, kan I tro, at jeg har noget at berette. Turen gik til Italien, hvor vi besøgte en række vingårde og deltog i smagninger og foredrag om vin. Især den viden, jeg fik om opbevaring af vinen bed sig fast – og det er lige præcis dét, jeg vil berette om i dag.

Når vi taler vinopbevaring, er der to forskellige kategorier, nemlig langtidsopbevaring og korttidsopbevaring.

Korttidsopbevaring

Korttidsopbevaring er der i sig selv ingen rigtig videnskab i., Det er oftest vine som kun skal opbevares i op mod 24 timer, som normalt indkøbes til en hyggelig fredag eller lørdag aften og som derfor bliver drukket indenfor 24 timer, fra købet.

Omkring 70 % af al den vin som bliver indtaget, bliver rent faktisk drukket indenfor 24 timer, efter den er blevet købt. Ved den slags opbevaring, skal man ikke bekymre sig særlig meget for, hvordan vinen opbevares, da man virkelig skal mishandle den grusomt, for at vinen skal kunne tage skade på så kort tid.

Det er dog muligt, hvis vinen f.eks. bliver stillet tæt på køkkenovnen, når den blæser eftervarmen ud i rummet, eller hvis den står i vindueskarmen på en varm og solrig sommerdag: men hvis man blot husker at behandle vinen med fornuft og eventuelt stiller den skyggefuldt eller på køl i køleskabet går det sagtens. Det er bare vigtigt at huske at tage vinen ud af køleskabet et stykke tid inden gæsterne ankommer.

Langtidsopbevaring

Den tricky del af vinopbevaring, går på vin, som skal opbevares i længere tid, og derfor kræver en del for at opbevare til perfektion.

Om du samler på gode vin til nydelse eller til videresalg, om du køber mange af dine yndlingsvin når man er heldig at finde den på tilbud eller af en anden grund, skal opbevare vinene i længere tid, så er det vigtigt at have styr på forskellige forhold, som kan påvirke din vin negativ.

Mange har igennem tiden opbevaret deres vine i en såkaldt vinkælder, hvilket folk måske tror er fordi vinen på den måde bliver holdt usynlig og ikke tager så meget plads – men i virkeligheden er det pga. faktorer som temperatur, luftfugtighed, lys, lugte og vibrationer.

Temperatur

På de fleste vin står der oplyst hvor længe vinen kan drikkes, f.eks. ”over de næste 10 år”, dette er pga. holdbarheden, og ved at holde den korrekte temperatur, kan du sikre dig, at den rent faktisk kan drikkes i denne periode.

En vin udvikler sig bedst ved en stabil temperatur på 10-12 °C. Det er de færreste, som rent faktisk kan opbevare en vin under disse forhold, men det er vigtige er at temperaturen er konstant og at den ikke pludselig er udsat for temperaturudsving.

En vin udvikler sig som sagt bedst ved 10-12°C, hvilket betyder at ved lavere temperatur bliver udviklingen nedsat og vinen får en mærkelig smag, og ved højere temperatur bliver udviklingen hurtigere og man får dermed en vin, som holder kortere tid end beskrevet på label.

En vin som bliver opbevaret ved stuetemperatur får f.eks. halveret sin drikketid, så hvis der står, kan drikkes i 10 år, kan man godt forvente at den kun holder i 5 år.

Det bedste sted at opbevare sin vin, for at opnå den optimale temperatur vil være i en kælder, et vinkøleskab, i bunden af et køligt skab og et sted hvor temperaturen er nogenlunde stabil.

Vinkøleskabe kan købes i hvidevarebutikker, specialbutikker som Vinmagasin.dk o.lign. samt i nogle af de store lavprisvarehuse.

Lys

Det er nok de færreste som tænker over dette, når de skal opbevare deres vin, men sollyset er faktisk direkte skadeligt på vinen. Derfor skal flaskerne ligge i mørke og det bedste vil faktisk være, hvis de bliver opbevaret i de trækasser, som man køber dem i.

Luftfugtighed

Man siger at luftfugtigheden skal lige på 50 % – 80 %, men alt over 35 % går rent faktisk an. Det er vigtigt for korkproppens evne til at holde luft ude af flasken, da et meget tørt rum vil få proppen til at skrumpe og dermed tillade at luften går ind i flasken og ødelægger vinen. For meget fugt kan derimod skade proppen (svamp) og ødelægge værdifulde etiketter/label.

Vibrationer

Vibrationer kan ryste vinens fine bestanddele fra hinanden og det er derfor vigtigt, at vinen ikke bliver opbevaret i nærheden af noget som vibrerer, som vaskemaskiner m.m.

Lugte

Ja, det er nok ikke noget du havde regnet med at læse, men rent faktisk må vine, som skal opbevares i længere tid ikke udsættes for meget stærke lugte, da det kan have indflydelse på vinen, negativ. Garagen vil derfor oftest ikke være et godt sted til opbevaring, ligesom mindre run, eller hvis der ryges i nærheden.

Konklusion:

Hvis en vin skal drikkes hurtigt efter køb, skal man ikke bekymre sig om opbevaringen, bare tænk over hvor den stilles (undgå direkte sol og for meget varme).

Hvis den er købt som “ventevin”, så skal man efterleve retningslinjerne som er beskrevet ovenfor, dog kan man godt gå lidt på kompromis, hvis vinen skal drikkes kortere end halvvejs af drikkeperioden.

Dét skal du huske

  • Temperatur på 10-12°C
  • Ingen direkte sollys eller for meget lys i det hele taget.
  • Luftfugtigheden skal ligge på over 35 %, men optimalt på 50 % – 80 %.
  • Ingen vibrationer i nærheden af vinen.
  • Ingen opbevaring i stærkt lugtende rum.

Hvis du ikke føler, at du har mulighed for at opbevare din vin under de rette vilkår, vil du hos mange vinforhandlere kunne leje en del af deres kælder, til at kunne få opbevaret din vin, selvfølgelig imod en mindre betaling, dette kan klar anbefales, hvis pladsen er småt og kriterierne ikke kan opnås, men så har man ikke nydelsen ved at kunne kigge på sine flotte vine.

For mere information om vinopbevaring, anbefaler jeg at rejse sydpå. Der er efterhånden mange rejseselskaber, som tilbyder deciderede vinrejser. Jeg har hørt godt om Vinrejser.dk og selv rejst med Riis Rejser.

Alle , Lidt af hvert